Grootste genetische studie ooit naar oorzaken schizofrenie levert belangrijke kennis op

Bij het zoeken naar de oorsprong van schizofrenie hebben onderzoekers een belangrijke stap voorwaarts gezet. In de grootste genetische studie ooit van deze ernstige psychiatrische stoornis brachten zij genen in kaart van meer dan 300.000 mensen met en zonder schizofrenie.

Een aanzienlijk deel van de genetische varianten die ze vonden, blijkt betrokken bij signaaloverdracht tussen zenuwcellen.
Schizofrenie is een ernstige psychiatrische stoornis die begint tussen 16 en 30 jaar. De ziekte treft 1 op de 300 mensen en is deels erfelijk. Onderzoekers brachten de genen van meer dan 300.000 mensen met en zonder schizofrenie in kaart en ontdekten een concentratie van varianten in genen die tot expressie komen in neuronen en synapsen. Een neuron, of zenuwcel, is een speciaal soort cel die gespecialiseerd is in het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie. Een synaps is het punt waarop twee neuronen met elkaar kunnen communiceren.

“Deze studie markeert een belangrijke stap voorwaarts in ons begrip van de oorsprong van schizofrenie. Dankzij de bevindingen kunnen onderzoekers zich in de zoektocht naar nieuwe therapieën concentreren op specifieke hersenprocessen. Amsterdam UMC gaat in een vervolgstudie enkele genen die geassocieerd worden met schizofrenie, onderzoeken in de menselijke zenuwcellen”, aldus professor Matthijs Verhage van Amsterdam UMC, hoogleraar Functional genomics en coördinator van SYNGO consortium. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Lees hier het volledige artikel.