Heeft de pandemie het taboe op mentale gezondheid definitief doorbroken?

De Gezondheidsraad liet deze week weten zich zorgen te maken om de mentale klachten die tijdens de coronapandemie zijn ontstaan. Eerder al werd bekend dat nog nooit zo veel jongeren psychisch ongezond zijn. Leidt die toegenomen aandacht ertoe dat we makkelijker praten over mentaal ongemak?

“Om te beginnen is er nog altijd een taboe”, zegt GZ-psycholoog Najla Edriouch. Ze ziet het als een positieve ontwikkeling dat er sinds de pandemie meer aandacht is voor mentale gezondheidsproblemen. “Maar dat betekent niet dat we daardoor makkelijker praten over wat ons dwarszit. Nog niet alle jongeren weten goed hoe ze zich moeten uiten en ouders of vrienden vinden het vaak lastig hier goed op te reageren.”

Volgens de GZ-psycholoog zou het goed zijn om jongeren al van kleins af aan te leren hoe ze hun mentale gezondheid kunnen verbeteren en hoe en wanneer iemand professionele hulp zou moeten inschakelen. “Bij veel mensen lijkt nog altijd het idee te heersen dat de situatie eerst uit de hand gelopen moet zijn voordat je om hulp kunt vragen.”

Lees hier het volledige artikel.