Helft reumapatiënten stopt met biological of wijzigt middel

Een op de drie patiënten met reumatoïde artritis die biologicals gebruiken stopt binnen een jaar met de behandeling of stapt over op een andere biological, meestal vanwege effectverlies. Dat blijkt uit onderzoek van de Stanford University School of Medicine dat is gepresenteerd op het congres van de European League Against Rheumatism in Madrid.

Na twee jaar heeft zelfs de helft de behandeling onderbroken. Bij ruim een derde van de onderbrekingen werd verlies van effectiviteit als reden opgegeven, een op de vijf stopte vanwege de veiligheid, bij 27,8 procent gaf de arts voorkeur aan een ander middel en bij bijna 18 procent wilde de patiënt het middel niet langer gebruiken.

Verbaasd

De resultaten zijn volgens hoofdonderzoeker Vibeke Strand, misschien niet helemaal representatief voor andere landen, omdat de data ontleend zijn aan een Amerikaans experiment waarbij het gebruik van biologicals mogelijk relatief hoger is dan elders. Hij is wel enigszins verbaasd over de resultaten op grond van ander onderzoek. “Studies tonen aan dat patiënten gedurende de eerste twee jaar maximaal baat hebben van een behandeling van de reumatoïde artritis. Onze data wijzen juist in deze periode op een significante onderbreking van de behandeling.”

Database

In de studie is binnen de database van het US Consortium of Rheumatology Researchers of North America (CORRONA) gekeken welk aandeel van de patiënten die starten met een behandeling met een biological, daarmee stopten of overstapten op een ander biological. Een onderbroken behandeling is daarbij gedefinieerd als een eerste melding van het stopzetten van de initiële behandeling of de start met een ander biological tijdens of tussen controleconsulten. De arts kon op de vragenlijst drie redenen voor het stopzetten of overstappen aangeven. In totaal zijn 6209 patiënten in de studie opgenomen. Ruim 5000 ofwel 80 procent, gebruikten TNF-remmers en de overige patiënten andere biologicals; 43 procent gebruikt voor het eerst een biological.

Bron: Mednet