Het coronavaccin: hoe wordt dit gemaakt en wie mogen het straks gebruiken?

Momenteel zijn er volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) 110 vaccins tegen het coronavirus in de maak. Ook Nederland draagt een steentje bij. Zo is een onderzoek in Australië naar de mogelijke bescherming van het BCG-vaccin tegen het coronavirus uitgebreid naar onder meer Nederland.

Ook heeft Nederland 50 miljoen euro geïnvesteerd in internationaal onderzoek naar het coronavaccin. Hiernaast is onderzoeksinstituut Intravacc in Bilthoven bezig met drie vaccins tegen corona. Omdat elke virus andere kenmerken heeft, zijn de ontwikkeltrajecten van vaccins ook steeds weer anders. Hoe verloopt de ontwikkeling van een nieuw vaccin eigenlijk? En mag elk land straks gebruik maken van het coronavaccin?

Soorten vaccins
Farmaceuten kunnen verschillende soorten vaccins ontwikkelen. Zo is er het klassieke vaccin dat het virus in verzwakte vorm bevat. Hierdoor leert het immuunsysteem het beste zich in de toekomst te verweren tegen het virus. Wel is het lastig om niet teveel en niet te weinig van het virus in het vaccin te stoppen.
Hiernaast kan er ingezet worden op een vaccin met een ‘geïnactiveerd’ virus, waarbij het virus dus warmte of chemicaliën is gedood. Ook hier is het lastig om te zorgen dat mensen er niet toch ziek van worden.

Lees hier het volledige artikel.