‘Het doel van mijn promotieonderzoek: de beste zorg voor patiënten met prostaatkanker’

Met betere beeldvorming kunnen urologen betere keuzes maken bij prostaatverwijdering met een robot. Door tweedimensionale beelden van een MRI-scan om te zetten naar 3D-modellen, zien deze chirurgen precies waar de tumor zit. En dat verbetert de uitkomst van de operatie.

Dit is een van de conclusies uit het proefschrift van arts-onderzoeker Hans Veerman, de eerste promovendus bij zowel Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam als Antoni van Leeuwenhoek.

Bij het ProstaatKankerNetwerk Nederland deed Veerman onderzoek naar de kwaliteitsverbetering van de robot-geassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP). Een RALP is een kijkoperatie waarbij de chirurg met een robot de prostaat verwijdert bij een patiënt met prostaatkanker. Om de kwaliteit van deze behandeling voor de patiënt te verbeteren kwam Veerman de afgelopen 3,5 jaar maandelijks bijeen met de RALP-urologen. In een vast format, de kwaliteitscyclus, bespraken zij de uitkomsten van de behandeling. Veerman verzamelde de persoonlijke resultaten van de urologen, analyseerde dit en rapporteerde bij hen terug. Na 6 tot 12 maanden maakten ze een verbeterplan en dan begon weer een nieuwe kwaliteitscyclus. De verbeterpunten heeft Veerman uitgewerkt in zijn proefschrift.

Lees hier het volledige artikel.