“Het is belangrijk dat zorgmedewerkers vragen blijven stellen, ondanks de waan van de dag”

De wetenschap en zorgpraktijk bij elkaar brengen. Daar maakt de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg al 25 jaar werk van. De werkplaats slaat bruggen tussen de praktijk in de ouderenzorg en wetenschappelijk onderzoek. Citizen science wordt die aanpak genoemd, wat zoveel betekent als burgers betrekken bij het onderzoek. Die aanpak wint steeds meer terrein.

Hoe pak je dat succesvol aan? Wat maakt het een zinvolle aanpak? Wat zijn de obstakels? Daarover spraken we met prof. dr. Hilde Verbeek, vicevoorzitter van de academische werkplaats.

Burgerwetenschap
Citizen science (burgerwetenschap) houdt in dat je als onderzoeker burgers een actieve rol geeft in het onderzoek. Het doel is om kennis beter te laten aansluiten bij vragen of ideeën die vanuit de samenleving opkomen. Tegelijkertijd leren burgers bij deze aanpak te ontdekken hoe de wetenschap werkt en kunnen zij actie ondernemen om de wetenschap te verbeteren of nieuwe onderzoeksonderwerpen aandragen.

Een organisatie die de link tussen praktijk en wetenschap al vanaf zijn oprichting centraal heeft staan, is de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L). Hoe deze organisatie citizen science toepast?

Lees hier het volledige artikel.