Het Nivel onderzoekt effect fysio- en oefentherapie op het voorschrijven van opioïden bij mensen met lage rugpijn

Behandelingen gericht op het structureel veranderen van beweeggedrag, zoals fysiotherapie en oefentherapie, kunnen ertoe bijdragen dat patiënten met chronische pijn minder pijnklachten ervaren. Dit kan weer leiden tot minder medicatie, waaronder sterkwerkende opioïden.

Het Nivel gaat onderzoeken of patiënten met lage rugpijn die fysiotherapie krijgen, vervolgens minder pijnstilling nodig hebben.

Met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt onderzocht of fysio-/oefentherapeutische behandeling bij mensen met lage rugpijnklachten leidt tot minder opioïdenvoorschriften in de huisartsenpraktijk. Wanneer er meer inzicht is in de relatie tussen het gebruik van fysio-/oefentherapie en pijnstilling, kan de inzet van de pijnstilling bij lage rugklachten mogelijk geoptimaliseerd worden.

Opioïdengebruik geen langetermijnoplossing bij lage rugklachten
In Nederland is er vooral een toename in het voorschrijven van opioïden voor niet-kankergerelateerde chronische pijn, met name bij lage rugklachten. Lage rugklachten hebben verschillende oorzaken, vaak zijn ze gerelateerd aan leefstijl en dan met name aan te weinig bewegen. Sterke pijnstilling maskeert in deze gevallen slechts de pijn en is geen oplossing voor de lange termijn. De NHG-Standaard Pijn stelt dat meer bewegen bij chronische pijn tot minder pijnklachten leidt. Fysiotherapie en oefentherapie kunnen hier een bijdrage aan leveren, zo is de gedachte.

Lees hier hetvolledige artikel.