Hoe betrouwbaar is een zelftest na vaccinatie?

Als je veel menselijk contact hebt gehad de laatste tijd en plots een paar verkoudheidssymptomen voelt opduiken, is de kans reëel dat je je zorgen maakt dat het coronavirus tersluiks is binnengeslopen, ondanks je dubbele vaccinatie. Veel mensen snellen in zo een situatie naar de apotheek om uitsluitsel te krijgen met een zelftest. Maar hoe betrouwbaar is zo een test nadat je gevaccineerd bent?

Verschil tussen zelf- en sneltesten
Zowel de zelftest als de sneltest zijn antigeentesten. Antigeentesten meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet naar een labo gaan voor analyse. Ze kunnen meteen worden uitgevoerd en afgelezen waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) bekend is. Een antigeentest is echter minder betrouwbaar dan een PCR-test. Een negatief testresultaat sluit dus nooit volledig uit dat de geteste persoon alsnog besmet is.

Een sneltest moet afgenomen worden door medisch geschoold personeel of speciaal opgeleid personeel, zoals vrijwilligers van het Rode Kruis. Bij een zelftest is dat niet nodig, en die kan men dus bij zichzelf afnemen. Beide testen hebben bovendien een ander doel: een zelftest is gericht op volksgezondheid, aangezien hij asymptomatische superverspreiders van het virus aan het licht kan brengen en zo de epidemie helpt te beheersen. Die test is dus veeleer een maatregel voor extra veiligheid. Een sneltest gebruikt men daarentegen om een correcte diagnose te stellen.

Lees hier het volledige artikel.