Hoe effectief zijn pijnstillende gels en zalven bij spier- en gewrichtspijn?

Voor acute spier- en gewrichtspijnen en bij chronische pijnlijke gewrichten ten gevolge van slijtage van het kraakbeen bij artrose worden zowel pillen als lokale ontstekingsremmers in de vorm van gels, crèmes, zalf en pleisters, aanbevolen.

Lokaal aan te brengen producten op basis van ontstekingsremmers werken even goed als dezelfde ontstekingsremmers in pilvorm voor pijnlijke spieren en gewrichten.

De oorzaken van acute of chronische pijn- en gewrichtsklachten zijn zeer uiteenlopend: overbelasting door sport of werk, artrose, peesontstekingen (tendinitis), aandoeningen van de slijmbeurzen (bursitis), enzovoort. Uiteraard is het belangrijk om de preciese oorzaak te kennen en indien nodig een arts te raadplegen, zeker als de pijn langer dan een week aanhoudt of erger wordt.

Lokale ontstekingsremmers
Naast klassieke pijnstillers en niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) bestaan er veel lokale producten die op de pijnlijke plekken worden aangebracht. Ze bevatten diclofenac (merknamen Voltaren, Diclofenac, Kinespir, Flector Tissugel, Diclotopic, …), etofenamaat (Flexium), ibuprofen (Ibupofren Teva, Estrapan; Nurofen patch), indometacine (Sportflex, Dolcispray), piroxicam (Piromed, Feldene), nifluminezuur (Niflugel) of ketoprofen (Fastum).

Meerdere studies, vooral met diclofenac en ketoprofen, tonen gunstige effecten (pijnvermindering) bij gebruik van deze producten. Directe vergelijkingen tussen lokale versies of pilversies van dezelfde ontstekingsremmers tonen nauwelijks verschil in werkzaamheid, terwijl ze minder bijwerkingen hebben.

Lees hier het volledige artikel.