Hoe flexibiliteit en mindfulness bescherming kunnen bieden tegen fysieke pijn en langzaam herstel

Met de wind mee.
Acute pijn is een belangrijk beschermingsmechanisme in ons lichaam. Het is een signaal dat ons waarschuwt voor (potentiële) schade of ziekte. Wanneer acute pijn echter over gaat in chronische pijn, vervalt deze handige functie en heeft de pijn eigenlijk alleen maar nadelige effecten.

Dagelijks kampen meer dan 2 miljoen mensen in Nederland met chronische pijn. Valt hier iets aan te doen? Dat onderzocht promovendus Astrid Meesters aan de Universiteit Maastricht. Zij promoveerde op 28 september met haar onderzoek naar flexibiliteit en mindfulness als weerbaarheidsfactoren voor pijn en herstel.

Pijn is volgens ‘The Committee on Advancing Pain Research, Care & Education (VS)’ chronisch als het voortdurende of terugkerende pijn is die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of als de pijn langer dan drie maanden duurt. Waar bij acute pijn de pijnprikkel aanwezig is en men deze daarom meestal effectief kan bestrijden met pijnstillers, is dit niet het geval bij chronische pijn, waar geen pijnprikkel meer aanwezig is en behandeling met pijnstillers dus ineffectief is. Voor bestrijding van chronische pijn moeten we de oplossing dus in een andere hoek zoeken; niet het lichaam, maar de geest.

Lees hier het volledige artikel.