Hoe gaat cryotherapie te werk?

Cryotherapie of stikstoftherapie past men toe om afwijkingen van de huid te behandelen. De afwijkende cellen worden met behulp van vloeibare stikstof stukgevroren. Zowel goedaardige als kwaadaardige huidaandoeningen komen in aanmerking voor deze therapievorm.

Onder goedaardige huidafwijkingen verstaat men gewone wratten, ouderdomswratten, waterwratjes, genitale wratten en lentigo. Kwaadaardige huidaandoeningen en voorlopers daarvan zijn: basaalcelcarcinoom (vorm van huidkanker), actinische keratosen (ruwe plekken door veel zonlicht) en de ziekte van Bowen (oppervlakkige vorm van huidkanker).

Hoe werkt het?
De vloeibare stikstof kan men op twee manieren toedienen: met behulp van een wattenstok of door middel van de spraytechniek.

De wattenstokmethode is de meest courante techniek. Daarbij wikkelt men een wattenprop aan het uiteinde van een houten stok. Die prop wordt ondergedompeld in een reservoir dat vloeibare stikstof bevat en vervolgens tien seconden lang tegen de huidafwijking gedrukt. Door de bevriezing krijgt het huidoppervlak een witte kleur. De duur en frequentie van de behandeling hangen af van de aard en dikte van de huidafwijking.

Lees hier het volledige artikel.