Kan voeding je bloeddruk verhogen of verlagen?

De invloed van voeding op de bloeddruk wordt veel onderzocht. Soms hoor je dat alcohol de bloeddruk verhoogt, net als drop en zoethoutthee. Of dat groene thee en chiazaad de bloeddruk verlagen. Wat is daarvan waar?

Een op de drie mensen tussen de dertig en zeventig jaar oud heeft een hoge bloeddruk of gebruikt medicatie daarvoor, aldus de Hartstichting. Tussen de zestig en zeventig jaar is de kans op een hoge bloeddruk het grootst.

Een te hoge bloeddruk zorgt voor te veel druk op de bloedvaten, waardoor schade aan de vaatwand en aderverkalking kan ontstaan, vertelt Jorie Versmissen, internist en specialist op het gebied van hoge bloeddruk bij het Erasmus MC. “Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit komt door een erfelijke aanleg, vaak in combinatie met een ongezonde leefstijl, of er is een onderliggende ziekte.”

Lees hier het volledige artikel.