Hoe herken je eenzaamheid en wat kun je ertegen doen?

Voel jij je weleens eenzaam? Dan ben je niet de enige. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen. Voor jezelf, maar ook voor een ander. Psycholoog Melissa van Buuren geeft tips. “Eenzaamheid is vaak onzichtbaar.”

Tien jaar geleden begon Melissa van Buuren haar eigen psychologiepraktijk. Sindsdien ziet ze dagelijks cliënten worstelen met gevoelens van eenzaamheid. “In sommige gevallen is dit onderdeel van een groter probleem zoals bijvoorbeeld depressie, een angststoornis, burn-out of rouw. Maar dat hóeft niet. Iedereen kan zich alleen voelen of behoefte hebben aan meer contact. Waar de een hier af en toe last van heeft, is dat voor de ander helaas dagelijkse kost.”

Uit de taboesfeer
Dat mensen zich af en toe alleen of ongehoord voelen, is volgens Van Buuren niet nieuw. Maar sinds de coronatijd lijkt het alsof het aantal mensen dat zich eenzaam voelt, aanzienlijk groeit. “Aan de ene kant is dat een vervelende constatering. Maar tegelijkertijd zie je dat mensen er daardoor wel meer over praten. Hiermee trekken we het onderwerp langzaam maar zeker uit de taboesfeer. Waar we het voorheen liever voor onszelf hielden als we niet lekker in ons vel zaten, zorgden maatregelen als de lockdown ervoor dat we ons meer gingen uiten”, zegt Van Buuren, die haar cliënten tijdens de lockdown vaker dan normaal hoorde over eenzaamheid als gevolg van een kleiner netwerk en gebrek aan sociaal contact.

Lees hier het volledige artikel.