Hoe voorkóm je dat mensen ziek worden?

“Zorg gaat verder dan de muren van het ziekenhuis”, weet prof. dr. Stef Kremers, sinds november 2021 lid van de Raad van Bestuur van Maastricht UMC+ en vice-decaan van de Faculty of Health Medicine and Life Sciences. Hij is expert op het gebied van gezondheidsbevordering en is het er hartgrondig mee eens dat het umc zich inzet voor preventie, oftewel het voorkómen dat mensen (terug) naar het ziekenhuis moeten.

Het ziekenhuis is nog altijd de plek waar je naartoe gaat als er iets mis is met lijf en leden, maar de gezondheidstaak is tegenwoordig veel breder. Zeker voor een academisch ziekenhuis als het Maastricht UMC+ dat onder meer ook de taak heeft om kennis te genereren over gezondheid en hoe je dat effectief kunt bevorderen met bijvoorbeeld leefstijlinterventies.

“Feitelijk zetten we ons in om mensen uit het ziekenhuis te houden. En als ze er zijn, proberen we ze te ondersteunen om in de thuissituatie gezondere keuzes te maken zodat ze daarna minder snel weer terug hoeven te komen.” Gezondheidsbevordering, oftewel ‘gezonde keuzes makkelijker maken’ is één van de manieren om dat te doen. Het voorkómen dat mensen ziek worden blijkt een meer dan uitdagende taak. Wél een taak die het MUMC+ op zich neemt.

Lees hier het volledige artikel.