Hoe weet je wat ‘informele zorgers’ wel/niet mogen doen in de zorg voor naasten?

Wat mogen mantelzorgers en vrijwilligers wel en niet doen in de zorgverlening? Kenniscentrum Vilans maakte daarover de notitie ‘Grenzen verkennen’. Deze informatie gaat in op de juridische aspecten van de betrokkenheid van mantelzorgers. En de inzet van vrijwilligers in de zorg.

Ondanks regels die we in acht hebben te nemen, is de belangrijkste aanbeveling in de notitie: zorg voor een cliënt blijft maatwerk. En dat betekent dat grenzen vooral gezamenlijk verkend moeten worden. Wat alleen maar kan als de communicatie tussen alle betrokkenen open is. Zo kunnen beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers samen veel betekenen voor de kwaliteit van leven van de cliënt.

Houvast
De notitie biedt houvast bij allerlei vragen die er op kunnen komen in de samenwerking tussen formele en informele zorgverleners. Vragen als: Mag een mantelzorger een cliënt injecteren als de omstandigheden daartoe aanleiding geven? Kun je een cliënt die in een rolstoel zit met een vrijwilliger op stap laten gaan? Zijn daar bepaalde vaardigheden voor nodig? En wie is aansprakelijk als het fout gaat?

Daarbij kun je niet alles in en met regels vastleggen en is het daarom vaak lastig om te bepalen waar grenzen liggen. Angst voor aansprakelijkheid speelt bijvoorbeeld al gauw op.

Lees hier het volledige artikel.