Hoge inname van kalium beschermt bloedvaten en nieren

Een hoge inname van kalium lijkt het risico op een te hoge bloeddruk en chronische nierschade te verlagen. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Lyanne Kieneker in haar onderzoek, waarop ze aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert. Ze vindt echter geen gunstige effecten van zoutverlaging. Sterker nog: een lage inname van natrium kan de kans op een beroerte juist verhogen.

Verrassend resultaat
Het resultaat van haar onderzoek is enigszins verrassend te noemen. Kieneker toont namelijk aan dat een lage inname van natrium de kans op een beroerte kan vergroten. Ze vindt bovendien geen bewijs dat een hoge inname van natrium de kans op een beroerte vergroot. Ook kon Kieneker niet aantonen dat het verlagen van de natriuminname de kans op chronische nierschade verkleint. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 7.000 volwassenen van 28 tot 75 jaar uit Groningen die gedurende gemiddeld 12,5 jaar zijn gevolgd.

Kalium wel gunstig
Een hoge kaliuminname lijkt een veelbelovende benadering voor het voorkomen van een te hoge bloeddruk en chronische nierschade.

Lees hier het volledige artikel.