HPV-gerelateerde tumoren in vroeger stadium op te sporen

Vrouwen met een ernstige afwijking in cellen van de baarmoederhals hebben ook meer kans op andere vormen van kanker, zoals schaamlipkanker, vagina-kanker en anuskanker.

Tot die conclusie komt promovendus Renee Ebisch van het Catharina Ziekenhuis op basis van haar onderzoek naar onder meer het ‘gedrag’ van humaan papillomavirus (HPV), het virus dat onder meer baarmoederhalskanker veroorzaakt. Ebisch promoveerde onlangs cum laude af aan de Radboud Universiteit op haar proefschrift over screening op baarmoederhalskanker.

Nederland loopt voorop als het gaat om onderzoek op het gebied van baarmoederhalskanker. “Sinds dit jaar screenen we vrouwen tussen de 30 en 60 jaar bij het uitstrijkje niet meer op afwijkende cellen, maar kijken we eerst of ze HPV hebben. Zijn ze HPV positief, dan pas gaan we kijken naar eventueel afwijkende cellen”, aldus Ebisch.

Door deze stap ertussen te plaatsen, verloopt de screening nauwkeuriger. Met deze werkwijze lopen we voorop en zijn we een van de eerste landen die op deze manier screent. Het grote voordeel is dat een heel grote groep  vrouwen hierdoor niet op afwijkende cellen hoeft te worden gecontroleerd.

Lees hier het volledige artikel.