Ideeën studenten voor behandeling kraakbeen

“Dit is geweldig. Gezien het hoge niveau van de andere groepen hadden we niet zien aankomen dat we vandaag zouden zegevieren.” Dat zei Dakar Schlemper op donderdag 16 juni nadat hij en drie medestudenten de BITT-challenge hadden gewonnen in Wageningen. Ze presenteerden een voorstel dat een nieuwe kraakbeenbehandeling van het UMC Utrecht ook mogelijk moet maken in andere ziekenhuizen.

Heeft een patiënt een groot defect aan het kraakbeen van de knie? Dan kan hij in aanmerking komen voor een unieke behandeling van het UMC Utrecht. Die komt erop neer dat gezonde kraakbeencellen uit zijn lichaam worden verwijderd en vervolgens in een laboratorium gemixt met stamcellen, waarna een arts het mengsel in de vorm van gel aanbrengt op de beschadigde plek. Zo moet nieuw kraakbeen aangroeien. Dat klinkt mooi, maar de ambities van orthopedisch chirurg Roel Custers reiken verder. Begin dit jaar vertelde hij aan studenten van het BITT-onderwijs over problemen waar hij tegenaan loopt.

Efficiënter
Een van hen is Jeroen van Asten, student biomedische technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij maakt deel uit van de groep die op donderdag 16 juni de BITT-challenge heeft gewonnen op het terrein van Wageningen University & Research. Er waren vijftien groepen. Jeroen: “De eerste wens van Roel Custers is dat de behandeling ook mogelijk wordt in ziekenhuizen die, anders dan het UMC Utrecht, geen cel-laboratorium hebben. Kwestie twee is dat het zorgproces bij deze behandeling grotendeels bestaat uit handmatig werk. Dat zou efficiënter moeten kunnen”

Lees hier het volledige artikel.