Immuunsysteem beïnvloeden zonder medicijnen

Onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen laat zien dat het met concentratie en meditatie mogelijk is om ons immuunsysteem te beïnvloeden. Het onderzoek bevestigt daarmee dat de technieken van Wim Hof, bijgenaamd The Iceman, het immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Het onderzoek naar de technieken is gefinancierd door het Reumafonds. Wat de uitkomsten betekenen voor de behandeling van reuma zal nog verder onderzocht moeten worden.

Ontstekingsreuma, zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA)en de ziekte van Bechterew, is een ziekte van het immuunsysteem. Het Reumafonds wil alle kansen om reuma de wereld uit te helpen, aangrijpen.

Kunnen we zelf ons immuunsysteem beïnvloeden?
Vooralsnog werd aangenomen dat we ons immuunsysteem niet kunnen beïnvloeden. Wim Hof claimt dat hij dat met bepaalde technieken wel kan en het daardoor ook lang kan uithouden in zeer lage temperaturen. Vandaar zijn bijnaam ‘The Iceman’. In het onderzoek van de het Radboudumc leerden gezonde vrijwilligers zijn meditatie- en ademhalingstechnieken en werden zij blootgesteld aan kou. Een tweede groep gezonde vrijwilligers leerde de technieken niet. Daarna kregen beide groepen een dood bestanddeel van een bacterie toegediend om de afweerreactie te onderzoeken. Dit zorgt kortdurend voor griepachtige verschijnselen en koorts.

Adrenaline verhoogd, ontstekingswaarden verlaagd
De getrainde vrijwilligers oefenden de geleerde technieken uit gedurende het experiment. De onderzoekers troffen hogere concentraties adrenaline aan in het bloed van de getrainde vrijwilligers vergeleken met ongetrainde vrijwilligers. Ook waren de concentraties van eiwitten die het immuunsysteem activeren lager en de concentraties van een ontstekingsremmend eiwit veel hoger. Dit duidt op onderdrukking van het immuunsysteem. Ze hadden ook minder last van griepachtige symptomen en koorts dan de vrijwilligers in de ongetrainde groep.

Totaal nieuwe invalshoek
Het Reumafonds financierde dit onderzoek, dat een totaal nieuwe invalshoek betreft om het immuunsysteem te beïnvloeden, uit een speciaal budget: het Serendipity-budget. Dit budget is voor onderzoek naar onderwerpen waarvoor elders aanknopingspunten zijn gevonden, maar die binnen de reumatologie nog nooit zijn onderzocht. De geschiedenis laat zien, dat het soms juist dit soort onderzoeken zijn die tot grote wetenschappelijke doorbraken kunnen leiden. Wat de uitkomsten van dit onderzoek kunnen betekenen voor de behandeling van reuma zal verder moeten worden uitgezocht.

De onderzoekers publiceerden de resultaten van het Nijmeegse onderzoek in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Het tv-programma Eén Vandaag besteedt gisteravond aandacht aan het onderzoek, zie uitzending hieronder.

Bron: Reumafonds – Uitzending: Een vandaag

sitestat