‘In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland’

Embryo’s uit het lab die een intact embryo nabootsen, komen ook onder de Embryowet te vallen. Hiervoor wordt de wettelijke definitie van ‘embryo’ aangepast. Dat roept de vraag op wat een embryo eigenlijk is en wie dat mag bepalen.

Wat is een embryo?
Dit lijkt een biologische vraag, maar het is een filosofische vraag, zeggen drie Nederlandse ethici. De vraag beantwoord je niet alleen door embryo’s onder een microscoop te leggen. Je zult een definitie moeten geven. Aan zo’n definitie liggen keuzes ten grondslag met politieke consequenties.

Hafez Ismaili M’hamdi (Erasmus MC) doet onderzoek naar de meest geavanceerde embryo-modellen: blastoïden.

De drie ethici zijn Nienke de Graeff (Leiden UMC), Hafez Ismaili M’hamdi (Erasmus MC) en Ana Pereira Daoud (Universiteit Maastricht). Ze zijn verbonden aan het PSIDER-project van ZonMw waarin Nederlandse wetenschappers onder andere embryo-modellen gaan maken voor onderzoek. Deze embryo-modellen, gemaakt uit stamcellen opgekweekt in het lab, bootsen de embryonale ontwikkeling na. Maar wat zijn het voor entiteiten? Verdienen ze bescherming volgens de wet, net als ‘echte’ menselijke embryo’s?

Lees hier het volledige artikel.