Informatiebijeenkomst over Osteoporose in de St. Maartenskliniek

Het Reumacentrum van de St. Maartenskliniek en de RPV Nijmegen e.o. organiseren een informatiebijeenkomst over Osteoporose
Naar aanleiding van de deze maand  ontstane samenwerking tussen de RPV Arnhem e.o. en de RPV Nijmegen e.o. zijn leden van de RPV Arnhem e.o.  van harte welkom op deze lezing.

Waar:                     St. Maartenskliniek, vergadercentrum de Schakel
Wanneer:             Maandagavond 14 mei 2012
Hoe laat?             19.00u – 21.30u

19.00 – 19.30 uur             ontvangst met koffie / thee en versnapering
19.30 – 20.30 uur             lezing / presentatie (met beeld)
20.30 – 21.00 uur             frisdrank  / sap met gefrituurde hapjes
21.00 – 21.30 uur             gelegenheid tot het stellen van vragen
Wie zijn de sprekers?       drs. Karen Bevers reumatoloog en Regina Jongkind NP
Presentatie:                         Osteoporose – uitleg aandoening, behandeling?

Ruimte:               De Schakel, vergaderruimte St. Maartenskliniek. U wordt opgewacht in de hal van de St. Maartenskliniek (SMK) bij de receptie.
Parkeren            In parkeergarage SMK of bereikbaar met bus, lijn 3 en 4.
Entree                 Gratis, aanmelding wel nodig i.v.m. reservering ruimte en hapjes.
Aanmelding      Vóór 8 mei a.s.
Hoe aanmelden    Download het aanmeldformulier en stuur het  naar RPV Arnhem e.o., Antwoordnummer 2622,  6800 WJ  Arnhem. Voor vragen kunt u terecht per mail: ledenadm@reuma-arnhem.nl   of  bel de ledenadministratie  06-22340942

De informatieavond is toegankelijk voor alle reumapatiënten in de regio Nijmegen, Arnhem, partner, familie en andere geïnteresseerden.

Wat is osteoporose?
Als u osteoporose heeft, worden uw botten erg broos en poreus. De botdichtheid neemt dan af: er vallen onzichtbaar kleine gaten in. Uw botten zijn hierdoor minder stevig en de kans is groter dat u iets breekt. Dat kan ook gebeuren zonder dat u het bot zwaar belast. Osteoporose wordt daarom ook  botontkalking genoemd. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 mannen boven de 50 jaar osteoporose. Ook jongere mensen krijgen soms osteoporose, maar het is niet bekend hoeveel dat er zijn. Vrouwen na de overgang en mannen ouder dan 50 jaar die al eens een botbreuk opliepen, hebben een verhoogd risico op een nieuwe breuk. U merkt niet dat u botontkalking heeft, totdat u een bot breekt. Op dat moment krijgt u klachten. U voelt pijn, uw houding verandert of het bot verandert van stand. Botbreuken door osteoporose komen vaak voor in de wervels, de pols of de heup. Bij de wervels is er dan sprake van ingezakte wervels. Bij een derde van de mensen met osteoporose treedt een wervelinzakking op zonder dat ze daar last van hebben en het dus weten. De volgende aandoeningen bevorderen het ontstaan van osteoporose: COPD, Chronische ondervoeding, malabsorptie, Coeliakie, ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa, Diabetes Mellitus type 1, Nierinsufficiëntie, Schildklieraandoeningen, Stofwisselingsziekten die de aanmaak van het bot verstoren, Vitamine D insufficiëntie, Ziekte van Bechterew, SLE of Reumatoïde Artritis. Mensen met Reumatoïde Artritis en Artritis psoriatica hebben 2  keer zoveel kans op een botbreuk dan gezonde mensen door de chronische gewrichtsontstekingen.
Wilt u meer weten en zien en/of vragen stellen over Osteoporose, dan bent u van harte welkom op maandagavond 14 mei a.s. in de St. Maartenskliniek, Hengstdal 3, Nijmegen. Vergeet u niet vóór 8 mei op te geven!

Aanmeldformulier downloaden