Intensieve begeleiding ouderen duurder, niet beter

Een programma om kwetsbare, thuiswonende ouderen meer gerichte zorg te bieden, het Limburgse ‘Zorg uit voorzorg’, lijkt niet kosteneffectief vergeleken met gewone zorg. Ouderen in het programma maakten meer gebruik van zorg, terwijl er geen verschillen waren in kwaliteit van leven en beperkingen in activiteiten.

Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van Silke Metzelthin van de Universiteit Maastricht gepubliceerd in Age and Aging (2015; epub 7 januari).

Aan het programma namen 346 kwetsbare ouderen van gemiddeld 77,2 jaar deel; 193 ontvingen intensieve begeleiding en behandeling met regelmatige evaluaties. Verwacht werd dat het programma over een periode van 2 jaar zou leiden tot minder beperkingen in activiteiten van het dagelijks leven voor de uitverkoren ouderen, een hogere kwaliteit van leven, minder gebruik van zorg en dus lagere zorgkosten.

Daarvan bleek niets. Ouderen in de interventiegroep hadden significant meer contacten met de praktijkondersteuner (5,2 vs. 1,1; p < 0,001) en gebruikten ook meer ergotherapie (7,1 vs. 1,2; p < 0,001) dan ouderen in de controlegroep. In het 1e jaar kwam de interventiegroep ook iets vaker bij de huisarts (15 vs. 12,5 keer). Het gebruik van andere typen zorg was vergelijkbaar.

Lees hier het volledige artikel.