Isala gooit 90% minder medicijnen weg

Tot voor kort verdwenen bij de Isala ziekenhuizen maandelijks meer dan 20.000 tabletten in de afvalton bij Klinische Farmacie. Dat was medicatie die terugkwam van verpleegafdelingen. Dankzij een listig retoursysteem kan 90% van deze medicijnen nu terug de voorraad in.

Ziekenhuisapothekers Peder Nygård en Douwe van der Meer: “Het weggooien werd altijd gedaan uit veiligheid. Dat is natuurlijk belangrijk, maar ook in de ziekenhuisapotheek willen wij duurzamer werken. Nu gooien wij medicijnen die terugkomen van een afdeling niet meer standaard weg, maar leggen ze terug in de voorraad. Wat blijkt: negentig procent minder verspilling.”

Raar
Iedere dag komen er veel medicijnen terug van verpleegafdelingen. Bijvoorbeeld omdat de patiënt eerder met ontslag ging, genoeg heeft aan een lagere dosis of omdat de arts iets anders voorschreef. Alles werd in een afvalton gegooid dat meeging met het ziekenhuisafval. Nygård: “Als je bedenkt dat grondstoffen voor veel pillen uit China komen. Deze vervolgens vaak gemaakt worden in India. Dan moeten ze nog verpakt worden in strips, een doosje er om heen en het gaat naar de apotheken. Zo’n lang traject en dan gooien wij een tablet binnen 24 uur ongebruikt in de prullenbak. Dat is toch raar.”

Lees hier het volledige artikel.