‘Winterslaapmedicijn’ beschermt mogelijk tegen orgaanfalen bij bloedvergiftiging

UMCG-onderzoekers hebben met een nieuw medicijn muizen met sepsis (bloedvergiftiging) weten te beschermen tegen orgaanfalen. Zij deden dit met een medicijn waarin de mechanismen van winterslaap zijn nagebootst. Sepsis is een levensbedreigende ziekte die veel voorkomt op de Spoedeisende Hulp (SEH) en kan leiden tot orgaanfalen en overlijden.

Dr. Hjalmar Bouma leidt dit innovatieve onderzoek en hoopt dat vervolgonderzoek de effectiviteit van de behandeling met het medicijn bij mensen kan aantonen.  

Sepsis, ook wel bloedvergiftiging genoemd, is een verstoorde afweerreactie op een infectie. Het is een aandoening waarbij een infectie een immuunreactie veroorzaakt die uiteindelijk kan leiden tot orgaanfalen en overlijden. Overlijden aan sepsis is het gevolg van multi-orgaanfalen. Dit betekent dat cellen in organen dood gaan en organen niet meer goed werken. Om orgaanschade te beperken en overlevingskans te verhogen is het van belang om sepsis op tijd te herkennen en te bestrijden met antibiotica, infuusvloeistoffen en zo nodig ondersteunende behandeling op de intensive care. Er is op dit moment geen behandeling die orgaanfalen door sepsis kan voorkomen of genezen.

Winterslaap en orgaanfalen
Winterslaap stelt sommige dieren, zoals hamsters, egels en beren, in staat om periodes van extreme kou of voedselschaarste te overbruggen. Tijdens de winterslaap verlagen deze dieren hun stofwisseling, lichaamstemperatuur, ademhaling en hartslag, waarbij ze beschermd zijn tegen orgaanfalen. Dit komt omdat zij mechanismen hebben die zorgen dat de mitochondriën, de energiefabriekjes van cellen, blijven functioneren tijdens extreme omstandigheden.

Lees hier het volledige artikel.