Jicht: is voeding de oorzaak en helpt een dieet?

Het is een misvatting dat jicht een welvaartsziekte is die te wijten is aan een liederlijk leven. Wel kan overmatig eten en drinken van alcohol bij mensen die erfelijk belast zijn om jicht te krijgen, of die eerder al een jichtaanval hebben gehad, een aanval uitlokken.

Mensen bij wie jicht is vastgesteld, doen er dan ook best aan om naast hun geneesmiddelen ook een aantal voedingsvoorschriften in acht nemen. Volg hierbij de aanbevelingen van je behandelende arts.

  • Voedingsvoorschriften
  • Zwaarlijvige jichtpatiënten moeten eerst en vooral afvallen. Dit moet onder medische begeleiding gebeuren omdat snel afvallen het gehalte aan urinezuur kan verhogen en tot een nieuwe aanval kan leiden.
  • Veel water drinken, liefst minstens 2 liter per dag.
  • Purinerijke voedingsmiddelen moeten worden vermeden of beperkt. Bedoeling is om dagelijks niet meer dan 200 mg purine per dag te eten (onze doorsnee voeding bevat ongeveer het dubbele). Na verloop van tijd ervaren mensen met jicht zelf voor welke voedingsmiddelen ze gevoeliger zijn.
  • Producten met zeer hoge purinegehaltes (meer dan 150 mg per 100 g)vermijd je beter helemaal: Vlees: gans, kip met vel en orgaanvlees (zoals hart, niertjes, hersenen, zwezerik, lever) Vis: ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines, spiering, viskuit.

Lees hier het volledige artikel.