Kamer: Schrap heffing voor rijke oudere in tehuis

Langdurige zorgBewoners van verpleeghuizen moeten niet langer hun gespaarde vermogen afstaan. Dat wil een Kamermeerderheid van D66, VVD, SP en PVV regelen. De eerste twee zetten afschaffing van de regeling zelfs in bij de verkiezingscampagne.

Sinds 2013 moeten hulpbehoevende ouderen die worden opgenomen in een instelling, een eigen bijdrage betalen die is gebaseerd op hun inkomsten én hun vermogen. Als de spaarrekening na jarenlang buffelen en zuinig leven goed gevuld is, kan die betaling oplopen tot ruim 2300 euro per maand.

Vooral zelfstandigen die hebben moeten sparen voor hun oude dag, zijn daarvan dus de dupe. Bij de invoering van de regeling is zelfs berekend dat iemand met een vermogen van 100.000 euro bij een gemiddelde bankrente van 2 procent na tien jaar de helft van zijn vermogen kwijt zou zijn.

Afschaffen
D66 wil van die onrechtvaardige situatie af, vertelt Kamerlid Vera Bergkamp. ,,Ouderen die hun hele leven spaarzaam zijn geweest, krijgen nu een boete voor hun kiezen. Terwijl je deze senioren juist moet belonen, zijn zij nu gemiddeld 235 euro per maand meer kwijt dan de buurman die al zijn geld levenslang heeft verbrast.”

Niet alleen het spaargeld, maar zelfs de waarde van het huis wordt – bij verkoop of verhuur – door het verpleeghuis al snel beschouwd als vermogen dat meetelt. Dat maakt de maandelijkse rekening voor hulpbehoevende ouderen alleen maar hoger. Schrappen van de regeling zou 156 miljoen euro kosten.

Lees hier het volledige artikel.