Een stukje darm op een chip kan wat onze darm ook kan

Het is een klein apparaatje niet groter dan een usb-stick. Maar het werkt net zoals een stukje darm in mensen. Het gaat over de darm-on-a-chip, een miniversie van de darm. Dit minidarmpje gebruiken we in het UMCG voor onderzoek. Onderzoekers Joram Mooiweer en Hanna Simpson van de afdeling Genetica vertellen waarom.

‘Een organ-on-a-chip is eigenlijk een miniatuurversie van een orgaan dat op een kleine chip zit’, legt Mooiweer uit. ‘Op de chip kweken we menselijke cellen en weefsels die leven, groeien en reageren op hun omgeving. Zo krijg je bijvoorbeeld een stukje mini-darm of mini-lever.’ De miniorgaantjes zitten in kleine buisjes in de chip. ‘Die kanaaltjes kunnen we ook gebruiken om vloeistoffen door de orgaantjes te laten stromen, die bijvoorbeeld bloed, bacteriën of menselijke voeding representeren. ‘Op deze manier kun je de werking van de orgaantjes op de chip nauwkeurig nabootsen’, vertelt Mooiweer.

In de darm op een chip kunnen onderzoekers verschillende ziektes onderzoeken en medicatie testen, zonder dat patiënten daar last van hebben. De minidarmen-on-a chip zijn eigenlijk mini-patiënten. Zo leren onderzoekers meer over hoe ziekten ontstaan, welke cellen een rol spelen en hoe deze ziekten mogelijk kunnen voorkomen of behandelen.

Lees hier het volledige artikel.