Erasmus MC coördineert enorm genetisch onderzoek in Europa

De Europese Commissie heeft een subsidie van € 20 miljoen toegekend aan ‘Genome of Europe’, een onderzoeksproject dat zal worden gecoördineerd door André Uitterlinden, hoogleraar Complexe Genetica aan het Erasmus MC. Doel is het opzetten van een database met DNA-variaties afkomstig uit zogenaamde referentiegenomen van burgers van alle Europese landen en een aantal belangrijke herkomstlanden.

Tussen bevolkingsgroepen in Europa bestaan genetische verschillen, die onder andere zijn veroorzaakt door afstamming en migratie. Veel van deze variaties spelen een rol in gezondheid en zijn dus relevant voor medisch onderzoek. In sommige bevolkingsgroepen komt bijvoorbeeld meer lactose-intolerantie (allergie voor melkproducten) voor, terwijl in een andere bevolkingsgroep meer aanleg bestaat voor bepaalde erfelijke ziekten, zoals sikkelcelziekte of diabetes type II.

In het menselijk genoom komen honderden miljoenen DNA-variaties voor, waarvan van lang niet allemaal duidelijk is welke rol ze spelen in gezondheid en ziekte. Uitterlinden: ‘Voor medisch onderzoek is het van belang om ‘normale’ DNA-variaties te kunnen onderscheiden van variaties die te maken hebben met erfelijke aanleg voor een ziekte. Daarom willen onderzoekers kunnen beschikken over zo veel mogelijk goed vergelijkingsmateriaal.

Lees hier het volledige artikel.