Wanneer moet je je zorgen maken om een moedervlek?

Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Het melanoom is de agressiefste vorm. Melanomen ontstaan vaak vanuit moedervlekken. “Wees alert op het lelijke eendje tussen je moedervlekken.”

Een moedervlekje dat rond is, niet van grootte verandert, niet gaat bloeden of jeuken en egaal van kleur is en ook niet van kleur verandert is onschuldig. Toch is het ook een teken van zonschade.

Het heet dan wel een moedervlek, maar niemand wordt geboren met een moedervlek of met sproeten, legt dermatoloog Marlies Wakkee uit. De zon stimuleert de aanmaak van pigmentcellen en maakt ze zichtbaar.

Een moedervlek bestaat uit een hoopje pigmentcellen die vlak bij elkaar liggen. Hoeveel je er hebt is afhankelijk van jouw huidtype, je genen en hoeveel je bent blootgesteld aan de zon. Moedervlekken zijn onschuldig, maar soms duikt er een lelijk eendje op, zegt Wakkee. Die ontstaat zomaar, of een bestaande moedervlek verandert. “Eentje met grillige randjes, eentje die bloedt, meerkleurig is of er ineens anders uitziet. Zo’n lelijk eendje kan een melanoom zijn; een vorm van huidkanker.”

Lees hier het volledige artikel.