Kan bloed van witstaartherten einde maken aan de ziekte van Lyme?

De teken loeren vanuit gras, struiken en bomen weer op menselijke en dierlijke prooien. Een beet kan de ziekte van Lyme tot gevolg hebben. Er is één dier dat niet vatbaar blijkt te zijn voor de niets ontziende Borrelia burgdorferi-bacterie die door deze spinnetjes wordt overgedragen. Kunnen witstaartherten de sleutel zijn tot het uitbannen van deze potentieel slopende ziekte?

Het tekenseizoen is weer begonnen. Een beet van dit platte spinachtige beestje kan vervelende gevolgen hebben en leiden tot de ziekte van Lyme. Maar er is goed nieuws te melden. Amerikaanse onderzoekers die zijn verbonden aan het New England Centre of Excellence in Vector-Borne Diseases melden een grote doorbraak in de strijd tegen deze potentieel slopende ziekte: het bloed van witstaartherten.

Reumatische klachten
De ziekte van Lyme is een multisysteem ziekte die dus meerdere lichaamsfuncties en organen gelijktijdig kan aantasten. Naast klachten aan zenuwstelsel, ruggenmerg en soms ook hart en hersenen, kunnen er ook reumatische verschijnselen optreden aan spieren en gewrichten. Er wordt dan gesproken over Lyme-artritis. Deze reumatische aandoening ontstaat bij vijf tot acht procent van de slachtoffers van een tekenbeet. De ontstekingen springen van gewricht naar gewricht en gaan gepaard met zwelling en pijn. De Amerikaanse studie toont aan dat het bloed van witstaartherten de kurkachtige Borrelia burgdorferi-bacterie doodt die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Lees hier het volledige artikel.