Kan de juiste voeding dementie voorkomen?

Als we ouder worden, krijgen we een soort chronische ontsteking in ons immuunsysteem, waardoor cellen beschadigd raken. Volgens deskundigen zijn deze leeftijdsgebonden ontstekingen gelinkt aan cognitieve achteruitgang en dementie. Dan rijst de vraag: kunnen we met ontstekingsremmende voeding dementie voorkomen?

Ontstekingsremmende voeding tegen dementie
Onderzoekers aan de Universiteit van Athene verzamelden voor een studie 1.059 Grieken met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar die geen dementie hadden. Elke persoon beantwoordde een voedselvragenlijst die polste naar hun consumptie van zuivelproducten, granen, fruit, groenten, vlees, vis, peulvruchten waaronder bonen, linzen en erwten, toegevoegde vetten, alcoholische dranken, stimulerende middelen en zoetigheden. De deelnemers kregen vervolgens een voedingsscore toegekend naargelang het aantal inflammatoire producten in hun dagelijkse dieet (groenten, fruit, peulvruchten,…) en werden op basis van die cijfers ingedeeld in drie groepen.

In de daaropvolgende drie jaar werd bij 6 procent van de deelnemers dementie vastgesteld. De onderzoekers konden zo besluiten dat, van de drie groepen, de groep die het minst ontstekingsremmende producten at maar liefst drie keer zoveel kans had om dementie te ontwikkelen dan de groep die zulke producten het meest consumeerde.

Lees hier het volledige artikel.