Kan je je brein trainen tegen reisziekte?

Ongeveer een op de drie personen, in de eerste plaats kinderen, heeft last van reisziekte en wordt dus dikwijls onwel als passagier in bijvoorbeeld een wagen of boot. Maar Britse onderzoekers hebben ontdekt dat je met bepaalde oefeningen je hersenen kan trainen tegen deze vervelende aandoening.

Ze denken dat de inzichten ook van bijzondere waarde kunnen zijn bij het rijden in de autonome voertuigen van de toekomst.

Bij reisziekte of bewegingsziekte worden mensen als passagier onpasselijk door de bewegingen van bijvoorbeeld een auto, boot, vliegtuig of bus. Ze krijgen dan last van symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, zweten, hoofdpijn en overgeven. Men spreekt ook vaak van wagenziekte en zeeziekte. Recent duikt ook de term cyberziekte op, een vorm van bewegingsziekte die bijvoorbeeld voorkomt bij het gebruik van Virtual Reality brillen.

Het is nog niet volledig duidelijk waardoor reisziekte wordt veroorzaakt, maar het zou met evenwicht te maken hebben. Voor een optimaal evenwicht hebben je hersenen informatie nodig van de ogen, spieren en evenwichtsorganen. Reisziekte zou ontstaan wanneer die informatie niet met elkaar lijkt te kloppen. Als je bijvoorbeeld in een vliegtuig af te rekenen krijgt met turbulentie, merken je evenwichtsorganen door de schommelingen dat je houding steeds verandert, terwijl het voor je ogen lijkt alsof je stil zit – omdat je dezelfde bewegingen maakt als het vliegtuig en geen horizon ziet.

Lees hier het volledige artikel.