Kankermedicijn dreigt onbetaalbaar te worden

Dit jaar zal de Europese geneesmiddelautoriteit EMA naar verwachting twee nieuwe medicijnen goedkeuren voor immunotherapie. De middelen kunnen bij patiënten met een melanoom of longkanker de afweercellen zo versterken dat ze de tumor aanvallen. De behandeling dreigt echter onbetaalbaar te worden.

De registratie van de medicijnen levert kopzorgen op, zegt hoogleraar John Haanen, hoofd van de afdeling medische oncologie in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL). De middelen zijn bijzonder duur en het aantal patiënten dat ervoor in aanmerking komt is groot.

De ontwikkeling van immunotherapie gaat ‘indrukwekkend snel’, zegt Haanen, maar hij voorziet grote gevolgen voor de ziekenhuizen. Hij schat in dat jaarlijks alleen al drieduizend patiënten met longkanker met een nieuw medicijn kunnen worden behandeld. Dat middel kost naar schatting 1 ton per patiënt per jaar en het is permanent nodig om het immuunsysteem scherp te houden. ‘De nieuwe middelen worden vergoed uit een speciale pot maar hoeveel geld beschikbaar is, hangt af van de afspraken die ziekenhuizen met verzekeraars maken. Het is moeilijk te voorspellen wat er volgend jaar gaat gebeuren. Mogelijk zijn er ziekenhuizen die het niet voor iedereen kunnen betalen.’

Een jaar nadat vakblad Science immunotherapie uitriep tot ‘doorbraak van het jaar’, maakt Haanen samen met hoogleraar immunotechnologie Ton Schumacher de stand op. Steeds meer vormen van kanker blijken te reageren op de medicijnen. Afgelopen maand schreef Nature dat zelfs patiënten met uitgezaaide blaaskanker, een ziekte waarvoor geen remedie bestond, baat hebben bij de therapie. Het AvL wil de komende jaren zoveel mogelijk patiënten immunotherapie aanbieden, zeggen de twee hoogleraren.

Lees hier het volledige artikel.