Mantelzorg en een baan

Maar liefst één op de acht mensen combineert het geven van mantelzorg met een betaalde baan. In de zorg is dat zelfs één op vier! In de komende jaren zal dit aantal – door de veranderingen in de zorg en de toenemende vergrijzing – alleen maar toenemen. Hoe blijven we het met zijn allen volhouden?

Op de werkplek voelen mantelzorgers zich vaak niet begrepen door collega’s en leidinggevenden. Dat heeft voor een groot deel te maken met onwetendheid. Onwetendheid over de thuissituatie van de mantelzorger en onwetendheid over de dagelijkse impact die het leveren van mantelzorg heeft op een mens. Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat er meer wederzijds begrip ontstaat op de werkvloer?

  • Uiteraard begint het allemaal met communicatie: praat over uw situatie met uw collega’s en uw baas.
  • Informeer naar de verschillende verlofregelingen en maak er gebruik van.
  • Probeer samen te komen tot alternatieven om de combinatie mantelzorg en werk minder zwaar te maken; pas bijvoorbeeld uw werktijden aan, ga – indien mogelijk – meer thuis werken en spaar verlofuren op voor onvoorziene zorgsituaties.
  • Maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld tussentijdse afwezigheid of het telefoneren op de werkplek als dat nodig is.

Langdurig zorgverlof
De wet voorziet in langdurig zorgverlof dat u mag opnemen als u langer dan twee weken de zorg voor een ziek gezinslid of familielid wilt zorgen. Dit verlof geldt alleen voor familie in de eerste lijn, dus niet voor schoonouders, broers, zussen of vrienden en het is alleen van toepassing bij zeer ernstige ziekte.

Lees hier het volledige artikel.