Door kankermedicijnen in te nemen mét licht ontbijt kunnen ziekenhuizen miljoenen besparen

Opname geneesmiddel stijgt, maar standaardiseren ontbijt is lastig.
Ziekenhuizen kunnen jaarlijks miljoenen euro’s aan zorgkosten besparen als ze kankerpatiënten hun dure medicijnen laten innemen met een licht ontbijt. Van alle geneesmiddelen tegen kanker moet volgens de bijsluiter 40 procent op een nuchtere maag worden geslikt om een wisselwerking met voedsel te vermijden.

Wetenschappers van het Radboudumc hebben vastgesteld dat de dosering van sommige kankermedicijnen omlaag kan als ze worden gecombineerd met een boterham met hagelslag of een bordje brinta.

Het Nijmeegse onderzoek is een voorbeeld van het groeiende aantal initiatieven van artsen en zorginstellingen om de stijgende zorgkosten te drukken. De studie wordt deels betaald door zorgverzekeraar VGZ, die projecten ondersteunt die de zorg beter en goedkoper maken.

Ook ziekenhuizen ondernemen van alles om de kosten omlaag te krijgen: specialisten op de eerste hulp, een dermatologenspreekuur bij de huisarts, alle artsen in vaste dienst (waardoor perverse behandelprikkels verdwijnen), minder opereren.

Kostenbesparing
Medicijnen tegen uitgezaaide prostaatkanker halveren kan landelijk 28 miljoen euro opleveren
Ziekenhuisapotheker Floor Lubberman zoekt van een aantal antikankermiddelen uit hoe ze beter kunnen worden opgenomen. Vorig jaar ontdekte ze dat van pazopanib, een middel tegen onder meer niercelkanker, een kwart minder nodig is als het wordt ingenomen met een ontbijt. Dat komt neer op een landelijke besparing van 3 miljoen euro per jaar.

Lees hier het volledige artikel.