Kankeronderzoek versnellen door naar eiwitten te kijken

Wat er in een cel gebeurt, wordt niet bepaald door je genen, maar door de eiwitten die actief zijn. Dat geldt ook voor tumorcellen. Daarom is het in kaart brengen van die eiwitten, proteomics, belangrijk voor een succesvolle behandeling van kanker.

Amsterdam UMC heeft zich als eerste centrum in Nederland aangesloten bij een Amerikaans proteomics-initiatief dat kankeronderzoek een boost wil geven.

De Verenigde Staten stelde in 2016 bijna 2 miljard dollar beschikbaar voor Cancer Moonshot, een initiatief om het onderzoek naar kanker aanzienlijk te versnellen. Met die kennistoename wil Cancer Moonshot – recentelijk omgedoopt tot Cancer Breakthroughs – meer behandelingen voor meer patiënten beschikbaar maken, kanker nog vroeger detecteren en waar mogelijk de aandoening voorkomen.

Een belangrijk onderdeel van het Cancer Breakthroughs initiatief is het International Cancer Proteogenome Consortium (ICPC). Sinds juni 2019 is Amsterdam UMC als eerste en enige centrum in Nederland hierbij aangesloten. “Een erkenning van ons werk en een uitgelezen kans om de contacten met andere topcentra in kankeronderzoek te intensiveren”, zegt Connie Jimenez, hoogleraar Translationele oncoproteomics en hoofd van het OncoProteomics Laboratorium.

Lees hier het volledige artikel.