Ketogeen dieet: wat weten we ervan?

Er is reden voor optimisme over het ketogeen dieet, maar er is meer onderzoek van goede kwaliteit nodig. Dat zegt prof. dr. David Ludwig, hoogleraar voeding aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, in een artikel in Journal of Nutrition.

Veranderde visie
Hoe mensen tegen het ketogeen dieet (met meer dan 70 energieprocent vet) aankijken, is in de afgelopen 40 jaar flink veranderd. Zoals Ludwig het uitlegt: in 1979 dacht men dat het ketogeen dieet door de hoge vetinname dik maakt. In 1999 werd het er zwaarder van worden niet meer zozeer als probleem gezien, maar wel dat je er hart- en vaatziekten van zou krijgen. In 2019 zorgt een ketogeen dieet niet meer tot hart- en vaatziekten, maar heeft het wel andere ernstige bijwerkingen. Voor Ludwig de reden om een nieuw review te schrijven over de wetenschappelijke onderbouwing van het ketogeen dieet.

Obesitas en diabetes
‘Het ketogeen was een eeuw geleden de standaard behandeling bij diabetes’, schrijft Ludwig, ‘maar door de ontdekking van insuline verdween dit eetpatroon uit zicht en konden mensen met diabetes ook overleven op een eetpatroon met veel koolhydraten. De afgelopen 50 jaar hebben de voedingsrichtlijnen in de VS zich gericht op het verminderen van de inname van verzadigd vet en van het totaal aan vet. Toch is het aantal mensen met obesitas en diabetes in deze periode enorm toegenomen. Sinds kort krijgen ketogene diëten veel aandacht van voedingswetenschappers en van het grote publiek.’

Lees hier het volledige artikel.