Komt er eindelijk een doeltreffend malariavaccin?

Er lijkt eindelijk een doorbraak in de maak in de zoektocht naar een doeltreffend vaccin tegen malaria, de ziekte die vooral in Afrika ieder jaar nog het leven kost aan honderdduizenden mensen, in de eerste plaats kinderen.

Een test van een Brits kandidaat-vaccin leverde namelijk hoopgevende resultaten op. Als deze bevestigd worden in een grotere studie, zouden er al snel 200 miljoen doses per jaar geproduceerd kunnen worden.

Volgens schattingen sterven er ieder jaar nog 400.000 mensen aan malaria, een infectieziekte veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in het lichaam terecht komen. Ongeveer 270.000 van die dodelijke slachtoffers zijn kinderen. In 2019 werden er in totaal zo’n 229 miljoen gevallen van malaria opgetekend. Vooral in Sub-Sahara-Afrika is de ziekte een enorm probleem.

Erg complex
Hoewel de eerste wetenschappelijke publicatie over een malariavaccin dateert uit 1910 en er al meer dan 140 versies getest zijn op mensen, is er nog altijd geen doeltreffend malariavaccin beschikbaar. Dat komt omdat de malariaparasiet erg complex is, met meer dan vijfduizend genen. Ter vergelijking, het coronavirus heeft slechts twaalf genen. Maar mogelijk hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford, die ook meegewerkt hebben aan een coronavaccin, nu toch een goede oplossing gevonden.

Lees hier het volledige artikel.