‘Koolhydraatbeperkte diëten bij diabetes alleen gunstig op korte termijn’

De meest bestudeerde diëten bij diabetes type 2 zijn koolhydraatbeperkte diëten. Op korte termijn zijn deze diëten effectief en ze lijken het risico op hart- en vaatziekten niet te verhogen. Maar langer durende studies vinden geen verschil in effect met andere diëten, mogelijk omdat de compliance afneemt op langere termijn.

Dat stelde prof. dr. ir. Ellen Blaak van Maastricht University tijdens het Voeding Nederland congres “Koolhydraten en insulinegevoeligheid” op 10 maart in Utrecht.

‘Gunstige effecten verdwijnen op termijn’
Blaak presenteerde de resultaten van een meta-analyse van in totaal 19 studies, waarin koolhydraatbeperkte diëten (5-40 energieprocent koolhydraten) bij diabetes type 2 zijn vergeleken met andere diëten (42-65 energieprocent koolhydraten). Er is daarbij onderscheid gemaakt tussen kortdurende studies (3-6 maanden) en studies die langer dan 1 jaar liepen.

Blaak: ‘In de kortetermijnstudies laten koolhydraatbeperkte diëten gunstigere effecten zien op het lichaamsgewicht en het HbA1c-gehalte dan andere diëten. Maar in de langetermijnstudies zijn geen verschillen gevonden. Het lijkt erop dat de gunstige effecten op lange termijn verdwijnen.’

Lees hier het volledige artikel.