Kun je op een hersenscan zien wat je hoort?

Aan de hand van een hersenscan kunnen zien welk geluid iemand heeft gehoord. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben onlangs voor een wereldprimeur gezorgd door gehoord geluid te reconstrueren op basis van iemands breinactiviteit.

“Een beter begrip van hoe het brein geluiden registreert en filtert, biedt ons in de toekomst de kans om ook achtergrondgeluid in gehoorapparaten te filteren”, zegt onderzoeksleider Elia Formisano.

De resultaten zijn recent gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Reconstructie gehoord geluid
De Maastrichtse onderzoekers onderzochten hoe we in het dagelijks leven luisteren door met behulp van MRI-scans te meten hoe ons brein reageert op uiteenlopende geluiden, zoals spraak, muziek en omgevingsgeluiden. Met hulp van wiskundige modellen en machine learning is het de onderzoekers als eersten gelukt om op basis van reacties in de hersenen te achterhalen wat een proefpersoon precies heeft gehoord.

“Deze succesvolle reconstructie van geluiden in de hersenen laat zien dat we met toegepaste wiskundige modellen de feitelijke breinactiviteit goed kunnen simuleren”, aldus Formisano. “En dat we die modellen dus kunnen gebruiken om het functioneren van de hersenen te voorspellen. Een volgende stap is dan ook te kijken of we dit onderzoek kunnen uitbreiden naar een combinatie van geluid en verbeelding.”

Lees hier het volledige artikel.