Kunnen hoge bloeddruk medicijnen ernstige complicaties door corona voorkomen?

Cardiologen van het Radboudumc zijn een groot onderzoek gestart naar de behandeling van coronapatiënten, met een medicijn tegen hoge bloeddruk. De resultaten moeten uitwijzen of het veel voorgeschreven medicijn Valsartan ernstige vochtophopingen in de longen bij de corona virusziekte COVID-19 kan voorkomen.

Dat zou ervoor zorgen dat veel patiënten niet naar de intensive care hoeven. De Hartstichting steunt het onderzoek.

Bij veel ernstig zieke coronapatiënten, waaronder veel hart- en vaatpatiënten, komt er vocht vanuit de bloedvaten in de longen terecht. Door deze vochtophopingen moeten patiënten voor beademing naar de IC. De cardiologen gaan onderzoeken of een veel voorgeschreven medicijn tegen hoge bloeddruk, Valsartan, vochtophopingen in de longen tegengaat. De hoop is dat hierdoor minder coronapatiënten ernstige complicaties krijgen of komen te overlijden.

Over de studie
Vorige week is de eerste coronapatiënt in deze zogenaamde Praetorian-COVID studie opgenomen. Dat is gebeurd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch, één van de eerste Nederlandse ziekenhuizen dat coronapatiënten opnam.
Ruim 600 patiënten gaan meedoen aan het onderzoek, dat gaat lopen in 10 tot 15 Nederlandse ziekenhuizen. De ene helft krijgt placebo, de andere helft Valsartan. Binnen een half jaar willen de onderzoekers concluderen of Valsartan ervoor kan zorgen dat minder mensen naar de intensive care hoeven of komen te overlijden.

Lees hier het volledige artikel.