Kunnen vrouwen beter tegen pijn?

Au!: man-vrouwverschillen.
Als mannen kinderen moesten baren, dan zouden we uitsterven. Klopt dat echt? Kunnen vrouwen echt beter tegen pijn, en zouden mannen nooit een bevalling aankunnen? NEMO Kennislink zocht het uit.

Deze lezersvraag is niet gemakkelijk om te beantwoorden. “Vrouwen ervaren gemiddeld eerder pijn dan mannen”, vertelt pijnonderzoeker Esmeralda Blaney Davidson van het Radboudumc. “Maar dat vrouwen een prikkel eerder als pijnlijk omschrijven, wil niet zeggen dat vrouwen minder goed tegen pijn kunnen.” Om verschillen in de pijnbeleving tussen mannen en vrouwen beter te begrijpen, is het goed om eerst te kijken naar wat pijn precies is.

Pijn is een complexe ervaring, waar veel meer bij komt kijken dan alleen een pijnlijke prikkel. Overal door je lichaam zitten zenuwuiteinden die weefselschade kunnen waarnemen. De sterkte van een pijnprikkel bepaalt samen met allerlei andere factoren hoeveel pijn je ervaart. Zoals je hormonen, eerdere ervaringen, maar ook denkbeelden vanuit de maatschappij.

Meer zenuwuiteinden
Om te beginnen zijn er biologische verschillen tussen mannen en vrouwen die zorgen voor een andere pijnbeleving. “We weten door onderzoek met hersenscans dat er bij mannen en vrouwen deels andere hersengebieden actief zijn bij pijnbeleving.” Ook werkt het hormoon testosteron beschermend tegen pijn, en daar hebben mannen meer van. Daarnaast hebben vrouwen mogelijk meer zenuwuiteinden die pijnprikkels kunnen waarnemen. Zo zagen Amerikaanse onderzoekers in een kleine studie dat vrouwen gemiddeld twee keer zoveel zenuwuiteinden in de huid bij de jukbeenderen hebben als mannen.

Lees hier het volledige artikel.