Insuline en diabetes

Als je ooit hebt gehoord van diabetes, heb je waarschijnlijk ook wel eens van insuline gehoord. Insuline is een belangrijk hormoon in ons lichaam dat een cruciale rol speelt bij het reguleren van onze bloedsuikerspiegel.

In dit artikel wordt alles besproken wat je moet weten over insuline en waarom het begrijpen ervan essentieel is voor mensen met diabetes.

Wat is insuline?
Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd. Het helpt bij het reguleren van de hoeveelheid glucose (suiker) in ons bloed. Zodra we voedsel eten, komt er glucose vrij in onze bloedbaan. Insuline fungeert als een soort sleutel die de cellen in ons lichaam opent en hen toestaat om glucose op te nemen en te gebruiken als energie.

Hoe werkt insuline?
Insuline werkt als een boodschapper die signalen stuurt naar cellen om glucose op te nemen uit ons bloed. Wanneer we voedsel eten, stijgt onze bloedsuikerspiegel en stimuleert dit de alvleesklier om insuline vrij te geven. Insuline bindt zich aan receptoren op celmembranen, waardoor deze doorgankelijk worden voor glucose en het naar binnen kunnen transporteren.

Insuline speelt ook een rol bij het reguleren van de opname en opslag van glucose in spieren, lever en vetweefsel. Het zorgt ervoor dat overtollige glucose wordt omgezet en opgeslagen als glycogeen in de lever en spieren. Deze opgeslagen energie kan later worden gebruikt wanneer ons lichaam het nodig heeft.

Lees hier het volledige artikel.