Langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt nog voort

De langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt nu al twintig weken. Aanvankelijk werd in neus- en keelmonsters van patiënten vooral griepvirus A(H3N2) gevonden, gedurende het seizoen vinden de virologen dit virus minder en steeds meer griepvirus B.

De griepepidemie begon al voor de kerst. Afgelopen week gingen nog 56 op de 100.000 mensen naar de huisarts vanwege griepachtige klachten en werd in 75% van de afgenomen neus- en keelmonsters van die patiënten griepvirus gevonden. De epidemische grens ligt bij 51 op de 100.000 mensen. De peilstationhuisartsen van NIVEL Zorgregistraties houden al sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen vanwege griepachtige klachten en zij nemen ook monsters af voor laboratoriumonderzoek bij het RIVM.

Van A naar B
Er is dit griepseizoen een verschuiving van griepvirus A(H3N2) naar B als veroorzaker van de griep. De eerste weken van de epidemie domineerde A(H3N2), terwijl de laatste weken bijna uitsluitend B-griep voorkomt. Daarnaast duikt ook af en toe nog griepvirus A(H1N1) – afstammeling van de pandemische Mexicaanse griep – op in de neus- en keelmonsters. De epidemie kan zo lang duren doordat meerdere typen griepvirus griep kunnen veroorzaken. Sommige mensen kunnen ook twee keer griep hebben gehad dit seizoen, omdat een doorgemaakte infectie met het ene type griepvirus niet beschermt tegen infectie met een ander type griepvirus.

Lees hier het volledige artikel.