Last van jicht? Eet en beweeg je beter

Het werd ooit ‘de ziekte der koningen’ genoemd, omdat vooral rijke, weldoorvoede mannen er last van hadden, maar inmiddels is de aandoening een volksziekte geworden: jicht treft jaarlijks enkele honderdduizenden volwassenen. Opvallend vaak in hun grote teen, waar het gewricht dan opeens pijnlijk ontstoken raakt.

De meeste artsen schrijven alleen medicijnen voor en dat is jammer, zegt Dirkjan van Schaardenburg, hoogleraar reumatologie in het AMC, want met extra voedingsadviezen kunnen nog betere resultaten worden bereikt. Jicht is een van de welvaartsziektes waarbij patiënten zichzelf ‘beter kunnen eten’, legt hij uit. ‘Maar het is makkelijker voor een arts om een recept uit te schrijven dan om patiënten te stimuleren een andere leefstijl aan te nemen.

Ontregelde stofwisseling
Oorzaak van jicht is een overmaat aan urinezuur in het lichaam, die leidt tot de neerslag van kristallen. Gevolg: ontstekingen, vooral in de gewrichten naast de slijmbeurzen. Urinezuur is een afvalproduct van purines, de bouwstenen van dna. Een ophoping ontstaat als mensen te weinig uitplassen (bijvoorbeeld door het gebruik van medicijnen), óf als ze te veel binnenkrijgen. Want purines zitten ook in voeding en in drank. Daar ligt dus een mogelijke oplossing. Lang niet iedereen met veel urinezuur in het bloed krijgt jicht, maar omgekeerd geldt: een laag gehalte aan urinezuur verkleint de kans op de aandoening.

Lees hier het volledige artikel.