Letselclaims steeds hoger

Huisartsen en tandartsen krijgen steeds vaker steeds forsere letselclaims aan de broek. Dat concludeert VvAA op basis van eigen data. In 2012 werden tegen bij *VvAA (*ledenvereniging van zorgprofessionals) verzekerde huisartsen 222 letselclaims ingediend. In 2017 worden dat er naar verwachting uiteindelijk 336. Bij de tandartsen neemt VvAA ook een stijging waar: van 180 in 2012 naar zo’n 210 letselclaims in 2017.

“Er is gelukkig nog geen sprake van Angelsaksische toestanden”, nuanceert Erik van Dam, senior-adviseur Kennismanagement en Netwerken van VvAA. “Als je in ogenschouw neemt dat het om duizenden zorgprofessionals gaat, die duizenden contactmomenten per jaar hebben, dan valt het aantal claims nog steeds erg mee. En de zorg is misschien wel veiliger dan ooit. Desondanks blijft de stijging zorgwekkend, voor de beheersbaarheid van de premie en natuurlijk vanwege de impact die een claim heeft op een dokter.”

Wat naast de stijging opvalt, is dat patiënten steeds hogere letselclaims indienen. “Dat zien we vooral bij huisartsen”, zegt Van Dam. “Een fout bij een tandheelkundige behandeling leidt doorgaans tot minder financiële schade voor de patiënt dan wanneer een huisarts een diagnose mist.

Lees hier het volledige artikel.