Levenslange gevolgen hersenletsel jeugd onderschat

Ieder jaar zijn er ongeveer 19.000 jeugdigen die niet-aangeboren hersenletsel oplopen, bijvoorbeeld na een ongeval, geweld of tumor. Dit kan tot levenslange gevolgen leiden, maar die worden onderschat.

Hiervoor waarschuwt Arend de Kloet, psycholoog bij Sophia Revalidatie in Den Haag.

De Kloet zegt: “Vooral de vaak minder zichtbare gevolgen hiervan in leren en gedrag kunnen ernstig zijn, maar deze worden lang niet altijd onderkend. Vooral participatieproblemen thuis, op school, werk en in de samenleving op langere termijn zijn tot dusver onderbelicht gebleven. Ook laat het onderzoek van de Kloet zien dat de hersenen van jongeren lang niet zo flexibel zijn dan altijd werd aangenomen. De gevolgen ervan zijn dus ook ernstiger dan verwacht, al treden deze vaker pas op latere leeftijd op.

Gevolgen zichtbaar op latere leeftijd
Vooral tijdens transitiemomenten komen ze aan het licht. De Kloet zegt: “Wanneer een kind naar de middelbare school gaat of op zichzelf gaat wonen, wordt er opeens een veel groter beroep gedaan op vaardigheden als organiseren en plannen. Onverwacht openbaren zich soms dan pas duidelijke problemen. De relatie met het letsel, dat soms jaren daarvoor heeft plaatsgevonden, wordt dan niet altijd gelegd. Soms wordt het kind laksheid verweten of worden ouders hierop aangekeken.”

Lees hier het volledige artikel.