‘Liefdesstofje’ maakt darmen verdraagzaam

Miljarden bacteriën in de darmen worden daar ‘liefdevol’ gekoesterd, dankzij een stofje in het afweersysteem. Dat ontdekten wetenschappers van het Erasmus MC.

Boodschap
Prof. Maikel Peppelenbosch, hoofd van het Maag-, Darm-, en Lever-laboratorium, beschrijft in het artikel dat bij de afbraak van het aminozuur tryptofaan een stof vrijkomt die zorgt dat het afweersysteem verdraagzaam reageert op darmbacteriën.

Brood en kaas
Tryptofaan is een stof die het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van de tienduizenden soorten eiwitten in het lichaam. Die zijn op hun beurt nodig voor de aanleg van de talloze typen lichaamscellen. Tryptofaan komt onder andere voor in vlees, bananen, brood en kaas. In de hersenen zorgt de afbraak van tryptofaan voor de aanmaak van serotonine. Serotonine staat al lang bekend als ‘love hormone’.

Fanatiek
De ontdekking van het effect van het ‘liefdesstofje’ in de darmen kan een stap vooruit zijn voor de behandeling van mensen met darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn. Maar ook voor de talloze patiënten met het vaak onbegrepen prikkelbare-darmsyndroom. Bij deze mensen reageert het afweersysteem juist veel te fanatiek op de darmflora.

Lees hier het volledige artikel.