‘Live’ metingen van celsignalen tonen noodzaak van combinatietherapie bij dikkedarmkanker

Het team van Oncode onderzoeker Hugo Snippert (UMC Utrecht) is erin geslaagd om met organoide-technologie live te volgen hoe een dikkedarmtumor op een combinatiebehandeling reageert. Dit biedt veel aanknopingspunten voor vervolgonderzoek. Dikkedarmkanker is een ziekte waar in Nederland jaarlijks ruim 4.800 mensen aan overlijden.

De resultaten verschenen 1 april in het toonaangevende tijdschrift Nature Cell Biology

Slim combineren
Het behandelen van dikkedarmtumoren met de veelvoorkomende mutaties in de KRAS/BRAF genen vergt een combinatie van verschillende geneesmiddelen. Oncode onderzoeker Rene Bernards (NKI) liet in 2012 voor het eerst zien dat het remmen van meerdere componenten van cellulaire signaalroutes nodig is voor effectieve behandeling van dit type tumoren. Tot nu toe was het op moleculair niveau echter nog steeds onduidelijk waarom deze combinatietherapie noodzakelijk is.

Met in het lab van Oncode onderzoeker Hans Clevers (Hubrecht Instituut) ontwikkelde organoide-technologie, zijn mini-tumoren uit patiëntmateriaal gekweekt waarin met nieuwe methoden het effect van geneesmiddelen op het gedrag van tumorcellen kan worden gemeten. Hierdoor is het mogelijk geworden om zeer precies de activiteit van de signaleringsroutes te kunnen meten waarmee de cellen onderling communiceren.

Lees hier het volledige artikel.