Long-op-een-chip verbetert longonderzoek

Realistische modellen zijn nodig voor het ontwikkelen van nieuwe methoden voor het behandelen en regenereren van ziek longweefsel. Basale onderzoekers en clinici werken samen aan de ontwikkeling van een long-op-een-chip.

Longweefsel herstelt zichzelf maar in beperkte mate en medicijnen die het herstel bevorderen, zijn nog in ontwikkeling. Daarom is voor patiënten met ernstige chronische longaandoeningen als COPD, taaislijmziekte en interstitiële longziekten op lange termijn een longtransplantatie de enige oplossing. Longdonoren zijn schaars en longtransplantaties verlopen nog lang niet altijd succesvol.

Biomedisch onderzoeker André Poot van de Universiteit Twente start samen met onderzoekers van het LUMC in Leiden en het Erasmus MC in Rotterdam om die reden met de ontwikkeling van een long-op-een-chip. De onderzoekers krijgen daarbij steun van het Longfonds. Ze willen de effectiviteit van medicijnen onderzoeken die het herstel van beschadigd weefsel bevorderen. De chip is hooguit een paar vierkante centimeters groot en bevat een stukje levend longweefsel.

Lees hier het volledige artikel.